Earcatch - thee audio description app

To content
(skip navigation menu)

Press

PERSBERICHT 2

EARCATCH

Onze veelbesproken app voor audiodescriptie heeft z’n definitieve naam: Earcatch.

Earcatch is de app die er voor zorgt dat blinde en slechtziende mensen een bioscoopfilm of tv-programma optimaal kunnen volgen met behulp van audiodescriptie. Via een koptelefoon horen ze een stem die precies beschrijft wat er tussen de dialogen door op het scherm gebeurt.

Het geweldige succes van deze app heeft ons in positieve zin verrast. De introductie onder de naam ‘Watson’ resulteerde in enorm veel media-aandacht in zowel de geschreven pers en op televisie. Van landelijke dagbladen tot De Wereld Draait Door. Zelfs kregen we een plek bij de Volkskrant 10 Beste Nieuwe Apps van 2015. Inmiddels hebben duizenden mensen de app gedownload en wordt een groeiend aantal films en televisieprogramma’s van audiodescriptie voorzien.

Tijdens de introductieperiode bleek de naam ‘Watson’ niet uniek genoeg te zijn en is ons gevraagd om deze niet te blijven voeren. Om verwarring nu en in de toekomst te voorkomen met andere producten en diensten, doen we dat bij deze. De nieuwe, definitieve naam van deze bijzondere app wordt: Earcatch. Met daarin het woord ‘ear’ als één van de belangrijkste oriëntatie-instrumenten voor blinde en slechtziende mensen en ‘catch’ als symbool voor de vangst/ontvangst die je met je oren doet om de film of tv-serie zo volledig mogelijk te kunnen begrijpen.

Ook kunnen we u met trots vertellen dat in 2016 een aantal grote nieuwe films en televisieseries via Earcatch kan worden beluisterd. Daaronder ‘Knielen op een Bed Violen’ en ‘Brasserie Valentijn’ die de komende maand in de Nederlandse bioscopen in première gaan. Inmiddels zijn al vele recente succesfilms als ‘Mannenharten 2’, ‘Publieke Werken’ en ‘Gooische Vrouwen 2’ van audiodescriptie voorzien. Op televisie zijn onder andere de NPO-serie ‘Tessa’ en het nieuwe seizoen van ‘Divorce’ op RTL4 via Earcatch te volgen.

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus zijn zeer trots op de totstandkoming van de app en de vlucht die het gebruik er van al heeft genomen. Want dát is waar we het voor doen: met innovatieve projecten ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking volwaardig kunnen deelnemen in de samenleving.

EINDE PERSBERICHT 2

PERSBERICHT 1

Nederlandse films na 125 jaar overal te ‘zien’ door mensen met een visuele beperking

Introductie Earcatch app maakt bioscoopbezoek eindelijk mogelijk

Met de lancering van de Earcatch app is bioscoopbezoek mogelijk geworden voor mensen met een visuele beperking. De unieke Earcatch app voorziet films van audiodescriptie, zodat bijna alle Nederlandstalige films vanaf nu daadwerkelijk te volgen zijn voor de 350.000 blinde en slechtziende mensen in ons land. Audiodescriptie (AD) is een techniek waarbij een voice-over in de pauzes tussen de dialogen de visuele elementen uit de film beschrijft, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze extra uitleg kunnen mensen met een visuele beperking de film veel beter volgen, zowel thuis als in de bioscoop. De Earcatch app biedt audiodescriptie voor Nederlands films die vanaf september uitgebracht worden in de Nederlandse bioscoop.

Voor mensen met een visuele beperking waren Nederlandse films tot op heden nauwelijks te volgen. Spannende of juist fysiek grappige momenten gingen onopgemerkt voorbij. Met audiodescriptie wordt het complete beeldverhaal verteld. De voor het verhaal essentiële, non-verbale elementen worden horend zichtbaar. De techniek die de app gebruikt is audioherkenningssoftware (fingerprinting technology). Voorafgaand aan de vertoning in de bioscoop download de gebruiker het audiodescriptie bestand van de film. De app herkent de film aan het originele geluidspoor en speelt op de telefoon automatisch de juiste audiodescriptie af.

Een aantal jaren geleden deed audiodescriptie zijn intrede in Nederland, maar het aanbod van films voorzien met AD stagneerde. Slechts een viertal bioscopen in Nederland was uitgerust om AD te kunnen aanbieden. Dit en de productiekosten weerhield filmproducenten ervan hun films te voorzien van een audiodescriptiespoor. Opvallend is dat in andere landen zoals Amerika, maar ook andere Europese landen als België, Duitsland en Frankrijk wel een groot deel van de films zijn voorzien van audiodescriptie.

De initiatiefnemers van het project zijn Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus (producent van audiodescriptie). Zij dragen samen de investering voor de ontwikkeling van de app, die voor gebruikers gratis te gebruiken zal zijn. Het Nederlands Filmfonds stimuleert het toegankelijk maken van Nederlandse bioscoopfilms voor visueel en auditief gehandicapten. Producenten van door het Fonds ondersteunde films worden actief gewezen op de mogelijkheden om hun films van audiodescriptie en of ondertiteling te voorzien en worden daarin ook financieel ondersteund.

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt Al 100 jaar maakt de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt (VBS) zich sterk om met innovatieve projecten mensen die blind of slechtziend zijn, jong en oud, zo volwaardig mogelijk mee te laten draaien in de maatschappij. Projecten die de zelfredzaamheid en participatie verbeteren en zorgen voor meer onderlinge verbinding tussen ziende en niet-ziende mensen. Komend najaar staan er onder de noemer ‘Samen laten we zien dat er méér kan’ drie grote, innovatieve, door VBS geïnitieerde projecten op stapel. In september zal de Earcatch app worden gelanceerd, een smartphone applicatie die mensen met een visuele beperking vertelt wat er op het bioscoopscherm te zien is. De maand daarna staat het hardloop evenement The Blind Run op het programma. En in november zendt RTL 5 de reeks Blind Naar De Top uit. Daarin gaan zes blinde/slechtziende deelnemers een poging doen de Kilimanjaro te beklimmen.

Meer informatie: http://www.steunbartimeus.nl

Soundfocus (initiatiefnemer Earcatch app) Soundfocus maakt geluid bij beeld en is specialist op het gebied van mediatoegankelijkheid. Soundfocus combineert slimme technologie met creatief sounddesign en overtuigende vertalingen zodat audiovisuele producties een beleving worden voor iedereen.

Nederlands Filmfestival 2015 De Nederlandse film staat voor Earcatch centraal. Er is dan ook geen betere plek om de lancering van Earcatch in de schijnwerpers te zetten dan het Nederlands Filmfestival. Zo is niet alleen de openingsfilm J.Kessels voorzien van audiodescriptie, maar staan er in totaal zes films op het programma die met audiodescriptie via de Earcatch app toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Gedurende het festival wordt op diverse manieren aandacht besteed aan het onderwerp audiodescriptie. Er wordt speciale aandacht besteed aan het onderwerp tijdens het tweedaagse programma voor filmprofessionals, de nationale filmconferentie, om meer verdieping te geven over audiodescriptie in internationale context. Sanne Vogel zal in de daily talkshow van het festival spreken over haar betrokkenheid bij het project en de festivalkrant geeft verder tekst en uitleg over de techniek. Scholieren van Bartiméus, speciaal onderwijs voor kinderen met een visuele beperking, zullen voor de eerste keer deelnemen aan het filmeducatie programma van het festival.

EINDE PERSBERICHT


NOOT AAN DE REDACTIE – NIET VOOR PUBLICATIE

Wilt u meer informatie over audiodescriptie en de Earcatch app , of wilt u vragen stellen aan gebruikers van de Earcatch-app, neem dan contact op met:

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt Cathelijne Kamp Tel: 030 693 50 46 E-mail: ckamp@steunbartimeus.nl